Uitleg
Waarom nóg een site met horeca-ervaringen?
Wel, sommige culinaire sites verplaatsen zich naar mijn smaak wat te veel in de rol van de chefkok. De ‘Op bedjes van’ worden dan nadrukkelijk besproken en de sausen geproefd alsof men haute-cuisine aan het beoordelen is.
Smullen Zonder Sterren kent eigenlijk maar één hoofdcriterium: Hebben we er lekker gegeten of niet?
Hoe het technisch klaar is gemaakt en of de kok er wel zijn artistieke en culinaire vaardigheden op heeft uitgeleefd, het doet hier niet zoveel ter zake. Was het lekker? is hier het enige dat op deze website telt.
Uiteraard spelen zaken als vriendelijkheid en deskundigheid van de bediening, de ambiance van het etablissement daarbij een niet te veronachtzamen rol. Die elementen worden dan ook nadrukkelijk beoordeeld en meegenomen in de eindwaardering.
Coffee Brasil Test
Verder is het een vreemd fenomeen dat bij het nagerecht het vaak erg lastig blijkt om dat tegelijk geserveerd te krijgen als één van de tafelgasten voor een speciale koffie kiest. We vangen dat onder de noemer ‘De Caffee Brasil-test’, naar mijn favoriete speciale koffie.
Wordt dat op verzoek gewoon netjes gelijk met het nagerecht van de tafelpartner(s) geserveerd, dan is men voor de test geslaagd. Worden de nagerechten duidelijk afzonderlijk van de Brasil geserveerd en moeten de de disgenoten op elkaar wachten voor wat betreft het nagerecht, dan is men gezakt voor de test. We hanteren daar best wel een redelijke marge voor, maar als het ijs bij de andere gasten al over de rand van de coupe smelt en de coffee is nog steeds niet geserveerd, dan is het helaas voor de restaurateur in kwestie...
Mayotest
Een andere test is de ‘Mayo-test’. Sommige restaurants leveren bij hun friet een plastic zakje fritessaus. Niet alleen is het een armoedige manier van serveren, maar ook is de kwaliteit van fritessaus veelal aanmerkelijk minder dan die van een modale mayonaise. Zelfs een losse pot goede mayonaise bij een willekeurige supermarkt is goedkoper dan wat men vaak extra voor een portie mayonaise rekent.
Een tweede aspect is de hoeveelheid! Volstaat dat bij de geleverde portie(s) patat? EN hoe reageert men op het verzoek om extra mayonaise? We laten het u weten. Voor wie er zijn of haar voordeel mee wil doen...
De rest van de onderdelen spreekt denk ik voor zich.
Ron Tuijnman (recensent)
